Goud belegging

Goud is een grondstof die tot de edelmetalen behoort. Van vroeger uit wordt ons al geleerd dat goud daardoor erg duur is. Het is dan ook niet zo vreemd dat er een mogelijkheid tot beleggen in goud is. Afhankelijk van de vraag naar het goud schommelt de prijs van goud. Door hier gebruik van te maken kan er een marge op gemaakt worden. Goud heeft, ten opzichte van andere grondstoffen een aantal belangrijke voordelen, zo wordt het gezien als een veilige belegging.

Veilige belegging

Hoewel het begrip veilige belegging officieel niet bestaat is er wel te stellen dat goud over het algemeen een stabielere koers aanhoudt dan andere grondstoffen. Zo is over het algemeen wel te stellen dat de inflatie terugverdiend wordt met het beleggen in goud. De stabiele koers is afkomstig van de onwaarschijnlijkheid dat er ineens veel goud gevonden wordt. Daardoor is er te allen tijde vraag naar goed, waardoor de prijs behouden blijft.

Goud kopen of beleggen

Voor de keuze van goud als een veilige belegging (zie ook Goldid over beleggen in goud) kunt u kiezen voor twee manieren. Zo kun je fysiek goud kopen en verkopen nadat de waarde is gestegen. Of je kunt beleggen in bedrijven die hun omzet realiseren doordat ze werkzaam zijn in de goudindustrie. Hiermee zijn meer mogelijkheden, omdat er onderling ook concurrentie is. Er zijn verschillende redenen om goud te kopen, zo heb je het resultaat fysiek in handen. Er zijn echter ook een aantal nadelen.

Nadelen kopen

Een duidelijk nadeel van het fysiek kopen van goud is dat het goud echt bij je thuis is. Je zult het dus goed geheim moeten houden ofwel zul je de ruimte waar het bewaard wordt goed moeten beveiligen. Het kopen en verkopen is daarentegen een stuk duidelijker, je weet namelijk altijd hoeveel goud je precies bezit. Fysiek goud kopen brengt vaak beveiligingskosten met zich mee, waardoor de winst minder is.